Om voor elk project de best mogelijke warmtepomp te kunnen voorzien, bieden wij u de beste warmtepomp merken aan. Niet alleen kunnen wij hiermee voor elke klant een kwalitatieve oplossing bieden, maar u haalt ook steevast Europese materialen in huis, die de hoogste rendementen en beste service bieden.
Erkenningsnnr.- koeltechniek
ERK/TKI/105370
Rescert cert. nummer : 06338
Een lucht/lucht warmtepomp haalt warmte-energie uit de buitenlucht. Dat is mogelijk bij buitentemperaturen tot -20 graden Celsius. Zo voorziet de warmtepomp uw woning het hele jaar door energiezuinig van verwarming en koeling.
Ook sanitair warm water tot 120 liter kan aangemaakt worden met een lucht-lucht systeem.
Voor de installatie zijn geen zware bouwkundige ingrepen nodig, zoals diepteboringen. U kunt een lucht/lucht warmtepomp dus uitstekend laten plaatsen in uw bestaande woning, bijvoorbeeld ter vervanging van uw gas- of stookolieketel. Maar natuurlijk past deze warmtepomp ook heel goed in uw nieuwbouwwoning.
Een lucht-lucht warmtepomp is vaak gekend als een airconditioningtoestel. De binnenunits zijn dezelfde als bij airco, maar met het belangrijke verschil dat ze kunnen koelen én verwarmen.
Ook de aanmaak van warm water is mogelijk.
Met een split uitvoering plaatsen we de compressor buiten de woning en de condensor binnen in de woning. Deze uitvoering is de meest efficiënte aanpak. Monobloc binnenunits raden wij af.
Een lucht/water warmtepomp haalt warmte-energie uit de buitenlucht. Dat is mogelijk bij buitentemperaturen tot -20 graden Celsius. Zo voorziet de warmtepomp uw woning het hele jaar door energiezuinig van verwarming en warm water. Op warme zomerdagen zorgt ze dan weer voor aangename koeling.
Voor de installatie zijn geen zware bouwkundige ingrepen nodig, zoals diepteboringen. U kunt een lucht/water warmtepomp dus uitstekend laten plaatsen in uw bestaande woning, bijvoorbeeld ter vervanging van uw gas- of stookolieketel. Maar natuurlijk past deze
warmtepomp ook heel goed in uw
nieuwbouwwoning.
Een monoblock lucht-water warmtepomp is een oplossing waarbij alle componenten in een buitenunit verwerkt zitten. Wij verbinden deze met uw verwarming en sanitair warm water binnen. Zo spaart u kostbare ruimte binnenin de woning uit.
Met een split uitvoering plaatsen we de compressor buiten de woning en de condensor binnen in de woning. Deze uitvoering is wat interessanter als u de ruimte hebt.
Een warmtepomp met geothermische boringen vergt een grotere investering, maar levert het beste rendement op. De grondboringen zijn een leven lang bruikbaar.
Hebt u geen mogelijkheid om grondborigen uit te voeren of wenst u een water-water warmtepomp met een lagere investering, dan zijn PVT panelen een mogelijke oplossing. Deze panelen produceren elektriciteit én warmte.
Een water/water warmtepomp haalt warmte-energie uit de bodem of uit PVT panelen . Dat is mogelijk bij buitentemperaturen tot -20 graden Celsius. Zo voorziet de warmtepomp uw woning het hele jaar door energiezuinig van verwarming en warm water. Een water-water warmtepomp met geothermie levert ook het beste rendement voor zowel verwarming, als koeling.
Voor de installatie zijn diepteboringen tot 150 meter of de plaatsing van PVT panelen nodig. Grondboringen zijn meestal wat eenvoudiger bij nieuwbouwwoningen, maar kunnen in veel gevallen ook bij renovatie toegepast worden. Hetzelfde geldt voor de PVT panelen.
De Ururu Sarara is een split-warmtepomp van Daikin die je woning verwarmt, verkoelt, bevochtigt, ontvochtigt en ventileert. Bovendien wordt de binnenlucht tegelijkertijd gezuiverd. Met behulp van deze warmtepomp wordtfrisse, geconditioneerde lucht in de woninggeblazen zonder tocht of warmteverlies. Dat komt omdat de binnenkomende lucht reeds op de gewenste temperatuur gebracht wordt, vooraleer het in de kamers geblazen wordt. Dankzij deze warmtepomp geniet je dus steeds van de juiste luchttemperatuur, zowel in de winter als in de zomer, en is de luchtkwaliteit in huis altijd perfect!
Een ventilatie lucht-lucht warmtepomp combineert ventilatie, verwarming, warm water en eventueel ook koeling, in één toestel.
Op deze manier hoef je geen afzonderlijk ventilatiesysteem te installeren, zodat de installatiekosten beperkt worden. Bovendien wordt de temperatuurregeling en de ventilatie perfect op elkaar afgestemd.
Een warmtepompboiler vergt een lagere invetsering en kan later aangepast worden om ook verwarming te voorzien.
Warmtepompboilers bestaan in heel wat verschillende vermogens en zijn ideaal om een extra grote vraag aan warm water te voorzien.
Een warmtepompboiler is een zeer performante warmtepomp, die uitsluitend voor de productie van warm water wordt gebruikt. Dat is mogelijk bij buitentemperaturen tot -20 graden Celsius.
Deze toestellen worden vaak gebruikt waar een extra grote vraag naar warm water is, al dan niet in gebruik met een andere warmtepomp. Het kan ook dienen als tussenstap bij de overgang van gas naar volledig elektrisch. Een warmtepompboiler is vrij goedkoop in aankoop en kan de gasfactuur verlagen door de aanmaak van sanitair warm water voor zijn rekening te nemen. Later kan de bestaande warmtepompboiler uitgebreid en aangepast worden naar een volwaardige lucht-water warmtepomp.
De perfecte combinatie
Met een warmtepomp zult u reeds aanzienlijk besparen op uw energiefactuur. Een warmtepomp van zal voor iedere kWh elektriciteit die ze verbruikt, 5 tot 6 kWh aan warmte of warm water produceren.
Wie daar ook nog eens zonnepanelen van Meyer Burger aan koppelt, zal een groot deel van de elektriciteit die de warmtepomp nog verbruikt zelf kunnen opwekken.
Zeker gezien onze Meyer Burger panelen, in combinatie met een Fronius omvormer, in de winter een pak meer stroom produceren dan traditionele zonnepaneel-installaties.
Wat is het verschil ?
Hoewel velen bij een warmtepomp onmiddellijk aan een luidruchtige buitenunit denken, geldt dit zeker niet voor de warmtepompen die wij aanbieden.
De buitenunits die wij plaatsen zijn gekend voor hun extreem stille werking en vaak kunt u zelfs niet vaststellen of de buitenunit aan staat of niet.
Maar met welk toestel bent u het best geholpen ?
Dat hangt af van uw woning en warmtebehoefte. Samen met u gaan wij op zoek naar de best mogelijke oplossing.
Hebt u geen ruimte voor een buitenunit of vreest u, ondanks de stille compressoren we aanbieden, voor geluidsoverlast voor de buren ? Vaak worden monoblock toestellen als alternatief aangeraden, maar wij raden het gebruik hiervan af, vanwege het hoge verbruik en het feit dat zelfs de stilste toestellen, voor zeer veel lawaai zorgen bij gebruik, binnen in de woning.
Met een warmtepomp
Wanneer u een bestaande woning hebt en u nog op gas verwarmt, dan is overstappen naar een warmtepomp meer dan het overwegen waard.
Stijgende gasprijzen en een uitdoof regeling van gas, door de overheid maken deze overstap logisch en op lange termijn onvermijdelijk.
Wie nu op gas verwarmt zal met een warmtepomp slechts 1/5 of 1/6 van zijn of haar huidig energieverbruik nodig hebben om de woning te verwarmen en warm water aan te maken.
Een ombouw van een installatie met gasketel naar één met een warmtepomp vergt meestal weinig grote ingrepen en in de meeste gevallen kunt u uw bestaande radiatoren behouden.
Wat kies ik het best ?
Er zijn heel wat verschillende types warmtepompen te krijgen, zo ook de water-water warmtepompen, gecombineerd met geothermische boringen.
Deze toepassing worden vooral gekozen voor nieuwbouw.
Doordat er aanzienlijke boringen dienen te gebeuren zal bij een bestaande woning de tuin al snel tot een puinhoop herleid worden.
Bij nieuwbouw, waar de tuin nog niet is aangelegd, of bij een verbouwing waar de tuin nog volledig moet aangepakt worden, vormt dit echter geen probleem.
De belangrijkste voordelen van een warmtepomp op geothermie zijn het nog hogere rendement, het hoger koelvermogen in de zomer en zeer lange levensduur van de boringen en dus de energiebron.
Zo kunt u met een warmtepomp koelen
Een warmtepomp wordt vooral toegepast om te verwarmen en sanitair warm water te leveren, maar de meeste type warmtepompen kunnen ook koelen. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van het soort warmtepomp. Water/water warmtepompen met een bodembron zijn heel geschikt om uw woning ’s zomers mee te koelen. Hoe? Door het water van het verwarmingssysteem af te koelen tot circa 18°C, met behulp van het koude water uit de bodembron, en dat afgekoelde water door de vloerverwarming of de ventiloconvectoren te laten stromen. Bij lucht/water warmtepompen is koeling ook mogelijk, al gebeurt het bij dit type door de werking volledig om te keren: in plaats van te verwarmen, gaat de lucht/water warmtepomp koelen. De warmtepomp geeft via haar buitentoestel warmte af aan de buitenlucht en zo koelt het water voor de vloerverwarming of een ventilorconvector af. Bij beide soorten warmtepompen wordt warmte aan uw woning onttrokken en naar de bodem of de buitenlucht afgevoerd.
Ook de PVT-warmtepomppanelen van Triple Solar, in combinatie met een modulerende water/water warmtepomp, koelen uw huis. Omdat hier geen koude bodembron aanwezig is, gebeurt dit op een andere manier. Met behulp van een accessoire wordt de functie van de warmtepomp omgedraaid en geeft ze de warmte uit de woning af aan de PVT-panelen. Dit is een actieve manier van koelen met een warmtepomp, dus met gebruik van de compressor.
Warmtepomp: passieve koeling, actieve koeling en nachtkoeling
Er zijn drie manieren waarop een warmtepomp uw woning kan koelen: actieve koeling, passieve koeling en nachtkoeling:
Passieve koeling warmtepomp
Bij een water/water warmtepomp met een bodembron spreken we over passieve koeling. Soms ook vrije koeling of free-cooling genoemd. We noemen het ‘passief’ omdat er geen gebruik wordt gemaakt van de compressor. Door de aanwezigheid van een bron met koelte uit de grond, moet de compressor namelijk niet draaien om te koelen. Twee energiezuinige circulatiepompen volstaan om koelte uit de bron in uw woning te brengen. Op deze manier uw huis met een warmtepomp passief koelen, kost dus zeer weinig energie: dát is het grote voordeel van een water/water warmtepomp. Een bijkomend voordeel is dat de warmte die u tijdens het koelen naar de bron voert, die bron weer opwarmt. Dat zorgt voor een extra hoog rendement voor uw verwarming in de winter!
Actieve koeling
Bij een lucht/water warmtepomp is er sprake van actieve koeling. In feite werkt de warmtepomp hierbij net als een airco. In de warmtepomp zelf wordt de werking omgedraaid: in plaats van warmte uit de buitenlucht te halen om uw woning te verwarmen, wordt voor het koelen de warmte uit uw woning gehaald en via de warmtepomp naar buiten gestuurd. Omdat bij dit proces de compressor wordt gebruikt, verbruikt de warmtepomp bij koelen meer elektriciteit dan voor passieve koeling, en is ze hierdoor in feite vergelijkbaar met een airco. Maar op deze manier kunt u met één systeem het hele jaar door genieten van een comfortabele binnentemperatuur! Heeft u zonnepanelen op uw woning die in de zomer veel stroom leveren? Dan kunt u die stroom handig gebruiken om te koelen met een warmtepomp.
Ook bij een water/water warmtepomp in combinatie met de PVT-warmtepomppanelen van Triple Solar is actieve koeling mogelijk. De werking van de warmtepomp wordt met behulp van een accessoire omgedraaid. Daar waar de warmtepomp voor de verwarming warmte uit de panelen haalt, wordt voor het koelen de warmte uit de woning gehaald en via de PVT-warmtepomppanelen naar buiten gevoerd.
Nachtkoeling
Een ventilatielucht/water warmtepomp heeft geen koude bron in de bodem en kan ook niet actief koelen. Het is wel mogelijk om, bijvoorbeeld in koele nachten, automatisch extra te ventileren. De warmtepomp merkt zelf als het buiten kouder is dan binnen, wat in de zomernachten dikwijls het geval is. Door dan extra koele lucht naar binnen te halen, ontstaat er een frisse luchtstroom die de hele nacht lang voor verkoeling zorgt. Dit noemen we ‘nachtkoeling’ of nightcooling. Samen met het gebruik van zonwering en het gesloten houden van ramen en deuren overdag, is het de meeste zomerdagen op deze manier ook mogelijk om het aangenaam fris te houden in huis.
Tot welke temperatuur kunt u met een warmtepomp koelen?
Dat hangt van een aantal aspecten af. Ten eerste is er de vraag hoe warm het zonder koeling in uw woning wordt. Heeft u bijvoorbeeld goede zonwering, zoals rolluiken, screens of een brede dakoversteek, dan blijft uw woning ’s zomers sowieso al wat koeler. Ook is het gebruik van ramen en buitendeuren van belang: zet u overdag de ramen en deuren open, dan komt er ’s zomers veel warmte naar binnen. Tijdens de nacht of ’s ochtends als het koeler is uw ramen openzetten natuurlijk wel een goed idee. Daarnaast speelt de mate van isolatie een rol. Is uw woning goed geïsoleerd, dan kan de warmte in de winter moeilijker naar buiten maar in de zomer ook moeilijker naar binnen. Om te bepalen hoeveel graden uw kan koelen met een warmtepomp moeten we kijken naar het afgiftesysteem en het koelvermogen van de warmtepomp. Met vloerverwarming kunt u bijvoorbeeld water van ca. 18°C gebruiken om te koelen zonder een risico op condensvorming. Als uw woning voorzien is van ventiloconvectoren, kunt u met water van 7°C koelen, wat meer koelvermogen geeft. Als u voldoende rekening houdt met alle genoemde aspecten, kunt u uw huis perfect op een aangename 22°C houden, zelfs als het buiten boven de 30°C is.
Is mijn verwarmingsinstallatie geschikt voor koeling?
Een vloerverwarmingssysteem is een geschikt systeem voor het duurzaam verwarmen én koelen met een warmtepomp. U kunt dan, om te koelen, water van circa 18°C door de vloer laten stromen. Afhankelijk van de luchtvochtigheid kan het soms iets kouder, bijv. 17°C. Dan is het wel verstandig om een luchtvochtigheidssensor te plaatsen om een vochtige vloer door condensatie te vermijden. De vloerbekleding is ook van belang. Een tegelvloer is bijvoorbeeld beter geschikt om te koelen dan een houten vloer. Hout vormt immers een soort isolatielaag, waardoor de warmte in uw woning moeilijker tot in de vloerverwarming geraakt.
Radiatoren leveren te weinig koelvermogen en zijn dus niet geschikt voor koeling. In Zuid-Europese landen is het al gebruikelijk om ventiloconvectoren te plaatsen in plaats van radiatoren als ook koeling gewenst is. Deze zogenaamde “fan coils” kunnen verwarmen én koelen. Voor koeling kan zelfs water van zo’n 7°C gebruikt worden. Voor deze manier van koelen moet er wel een condensafvoer zijn bij de ventiloconvectoren én dampdichte isolatie rondom de buizen die het koud water naar de ventilo’s voeren. Ventiloconvectoren worden in België nog niet veel toegepast, maar het is een interessante techniek met vele voordelen. Deze convectoren kunnen namelijk niet alleen verwarmen én koelen, ze kunnen bovendien de lucht laten condenseren. Zo brengen ze de luchtvochtigheid omlaag, wat het binnenklimaat extra aangenaam maakt in de zomer. Wilt u uw woning graag koelen, overweeg dan zeker de aankoop van een warmtepomp en bekijk de gehele comfortinstallatie van uw woning. Een warmtepomp levert niet alleen aangename koeling, maar verwarmt uw huis ook. Dat gebeurt met een zeer laag energieverbruik én op een duurzame manier.
Copyright © Maréchal Energie Technieken 2021 All rights reserved